Architectuur

Deze module ging over architectuur. Uiteindelijk gingen we een eigen Tiny House bouwen. Dit zijn hele kleine huizen, dit heeft een voordeel omdat je ze makkelijk mee kan nemen en omdat ze minder ruimte innemen. Doordat je veel minder energie verbruikt zijn ze ook heel goed voor het milieu.
Begrippenlijst:
Architectuur: gaat om de kunst en wetenschap achter gebouwde objecten als gebouwen, landschappen, meubelen en interieurs.
Cooperatief: op samenwerking gericht.
Individueel: voor één persoon.
Toegepaste kunst: esthetisch vormgegeven voorwerpen die een functie hebben.
Symmetrie: bij symmetrie in een geheel opgebouwd uit dezelfde stukken.
Maquette: een driedimensionaal model op schaal.
Modernisme: stroming in de bouwkunst waarin men strakke sobere vormen hanteert. De gebouwen zien eruit als blokken of dozen.
Structuralisme: gebouwen met een geometrische structuur, samengesteld uit vaak kleine eenheden die gerelateerd zijn aan de menselijke maat.
Postmodernisme: reactie op het modernisme. Het is architectuur die zich kenmerkt door vrije vormen, uitbundige kleuren, speelse details en verwijzingen naar het verleden.
Supermodernisme: architectuur die gekenmerkt wordt door strak en industrieel uiterlijk. Grote imposante gebouwen en opvallende vormen.
Neotraditionalisme: architectuur vanaf eind twintigste eeuw, tegenreactie op modernisme, terugkeer naar bouwstijlen uit het verleden, inclusief grachten en pleintjes.
Opdracht 3:
a: Welke gebouwen spreken jou aan?
Ik vind de hele opvallende en kleurrijke gebouwen het mooist. De 'simpele' gebouwen qua kleur die wel een hele aparte vorm hebben vind ik ook heel erg mooi. Ik vind ze zo bijzonder omdat je ze niet zo heel vaak ziet.
b: Welke van de vijf stijlen past bij jou, bijvoorbeeld oud historisch of moderne nieuwbouw?
Postmodernisme en supermodernisme
c: Zoek op internet een voorbeeld van een gebouw dat jou aanspreekt. Leg uit hoe dat komt.
Ik vind Marina Bay Sands in Singapore een heel mooi gebouw. Dat is het gebouw op de foto bovenaan de pagina. Dat gebouw spreekt me zo aan door de bijzondere vorm. Het zijn eigenlijk 3 hoge gebouwen, waar een andere op 'surft'.
d: In welke stijl past het gebouw?
Supermodernisme
e: Waaraan kun je dat zien?
Het gebouw ziet er strak uit, maar het heeft een aparte en opvallende vorm.
Opdracht 5:
Voor deze opdracht mochten we ons eigen aparte gebouw maken. We konden hierbij gebruik maken van plaatjes uit tijdschriften. Wij hebben gekozen voor een landhuis op het water, met een trap die je vanaf het land naar het gebouw leidt.

Opdracht 6:
Wandelend huis
Functie: Wat voor uitstraling heeft dit gebouw volgens jou? Kun je de functies herkennen?
Dit gebouw heeft een industriële uitstraling. Je kan van de buitenkant zien dat het op een soort poten staat, maar ik denk niet dat je snel zou bedenken dat het gebouw loopt. Het gebouw ziet er van buiten ook niet echt uit als een huis, want het is best klein.
Vorm: Welke vormen zie je?
Het gebouw bestaat voornamelijk uit zes- en driehoeken. Het gebouw doet denken aan een spin.
Omgeving: Beschrijf hoe het gebouw zich verhoudt tot zijn omgeving.
De huizen in de omgeving zijn oud en het wandelend huis is juist niet oud. Hij valt qua kleur niet op, maar qua vorm wel. Het gebouw kan natuurlijk wel bewegen, dus op andere plekken valt hij misschien meer of juist minder op.
Materiaal: Welke materialen zijn er gebruikt?
Het gebouw bestaat vooral uit metaal en glas. Er is rubber gebruikt voor de poten.
Constructie: Probeer te achterhalen welk type constructie is gebruikt.
Het is een hoekige constructie.
Visie: Probeer te achterhalen wat de visie van de architect was. Kun je deze onderbrengen in een stroming?
Dit gebouw is structuralisme. Je ziet dat het gebouw klein is. Er is niet meer dan nodig. en het gebouw is opgebouwd uit geometrische vormen zoals de zes- en driehoeken.
Wat wil de architect jou vertellen met dit ontwerp?
De architect wilde een handig en compact huis voor studenten. Hij laat zien dat je niet veel ruimte nodig hebt om te leven.
Hij laat ook zien dat alles mogelijk is.
Opdracht 7:





Dit is het ontwerp van ons tiny house. We werkten in een groepje van drie personen. We hebben bij het maken van ons huisje gelet op de maten, want het huisje moest natuurlijk wel vervoerd kunnen worden op de weg. Het huis is geschikt voor een of twee personen. We hebben gezorgd voor veel opbergruimte, want dit leek ons heel handig. Als je in zo'n klein huisje woont, valt rommel extra op. Er is bijvoorbeeld opbergruimte onder de 2 banken en onder de trap. We hebben ook gelet op de lichtinval. We wilden veel licht, maar doordat we zoveel kleine hokjes hebben in ons huis was dit lastig. We hebben boven het bed bijvoorbeeld een dakraam gemaakt, dit is heel leuk omdat je dan vanuit je bed naar de sterren kan kijken en overdag zorgt het voor veel licht en warmte, omdat de zon erop staat. Er zit een rolgordijn voor dat dakraam, zodat je het ook donker kan maken in je kamer, zit zie je op de foto rechtsonder.
Onder de slaapkamer zit een kantoorhoek. Daar kan je rustig werken, omdat het vrij afgezonderd is van de rest van het huis. Als stoel hebben we een holle poef waar je spullen onder kunt bewaren als je het er opgeruimd wilt hebben. Naast de kantoorruimte zit de badkamer met een douche, een toilet en een wasbak met een spiegelkast. Dit zie je alleen niet op de foto omdat het aan de andere muur bevestigd zit, die muur kan je op de maquette losmaken om naar binnen te kunnen kijken.
Aan de andere kant zit een keuken. Aan de keuken zit een uitklap-bartafel bevestigd. Dit zorgt ervoor dat je als je kookt wel genoeg ruimte hebt, maar als je de tafel uitklapt je lekker dichtbij de keuken kan eten.
Tussen de banken, in het midden van het huis hebben we gezorgd voor lekker veel ruimte, zodat je vrij bent om daar te doen wat je wilt en zodat je huis er niet volgepropt uitziet, want je kan snel dat gevoel krijgen in zo'n klein huisje.
Helemaal achterin het huis, achter de slaapkamer, het kantoor en de badkamer, hebben we een kleine garage gemaakt. Daar kan je nog grote spullen opbergen, of bijvoorbeeld je auto of fiets neerzetten. Momenteel zit er een step in, waarmee je naar plekken in de buurt kan gaan.
Boven de garage hebben we een klein tuintje gemaakt. Dat vinden we belangrijk, omdat een tuin met plantjes altijd leuk is en omdat het je tot rust kan brengen door bijvoorbeeld even in je tuin te zonnen met een boekje of te tuinieren.
We hebben gekozen voor een schuin dak, omdat we meer ruimte in de hoogte nodig hebben aan de achterkant van het huis dan aan de voorkant. Dit komt omdat we achter twee verdiepingen hebben. We vonden een schuin dak leuk omdat het dan meer het gevoel van echt een huis geeft en niet van alleen een rechthoekig hok.
Energie is op te wekken door de zonnepanelen die op het dak bevestigd zitten.

Ik vond dit een hele leuke workshop. We waren namelijk heel vrij in wat we wilden doen. Iedereen vindt verschillende dingen belangrijk in een huis en dat zie je terug in de verschillende maquettes.
Reactie plaatsen
Reacties